31.10.14

Και κάπως έτσι, η ζωή τελειώνει.

Το πρώτο ξυπνητήρι χτυπάει 06.40'.
'Eξι και σαράντα ε, λέω μήπως δεν το διαβάσατε καλά. Έξι και σαράντα περίπου χτυπούσε πριν από 154 χρόνια που πήγαινα σχολείο ή στις λίγες περιπτώσεις που είχα να προλάβω κανα αεροπλάνο και δεν έπαιζε πτήση μια ανθρώπινη, φυσιολογική ώρα. 'Η αν είχα γεννήσει με ραντεβού, περίπου εκείνη την ώρα θα χτυπούσε. Τέλος πάντων, σε μεγάλα γεγονότα.
Σνουζ.
Έξι και πενήντα σηκώνομαι για να το χωνέψω, να πάω τουαλέτα, να ανοίξω κανένα παράθυρο, να σκεφτώ τί να πάρει μαζί του ο μικρός για φαγητό. Πέντε λεπτά αργότερα τον ξυπνάω, σηκώνεται σχετικά εύκολα, και ξεκινάμε τις ετοιμασίες για το σχολείο.
Δεν μου τα είχατε πει αυτά παιδιά.
Καθόμασταν και συζητούσαμε στα blogs, στις βεράντες, στα chat και στα καλοκαιρινά τα μπαρ για το πώς θα είναι η πρώτη δημοτικού, ποια είναι τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις σε ένα σχολείο, τί θα γίνει με τις εξωσχολικές δραστηριότητες, αν είναι καλύτερο το δημόσιο από το ιδιωτικό, και ουσιαστικά δεν είπαμε το σημαντικότερο.
'Οτι το παιδί ξεκινάει μια καινούργια ζωή στο δημοτικό, και Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.
Ναι, ναι, μην χαμογελάτε οι experts της μητρότητας, ή τα running freaks, ή οι υπερτυχερές με inhouse βοήθεια, μιλάμε ότι την έχω ακούσει στέρεο, η μέρα μου μού φαίνεται τεράστια και διπλά κουραστική και είμαι στα όρια της παραφροσύνης να ξεκινήσω πανελλαδικό κίνημα για να αρχίζει το σχολείο μία ώρα αργότερα- γιατί από το μαύρο χάραμα δηλαδή, γιατί; Σκεφθείτε το, θα γύριζαν και μία ώρα αργότερα, όλους θα σας βόλευε μια χαρά, όποτε είναι μου λέτε και το πάμε.
Λοιπόν, η μέρα μου εδώ και δύο μήνες ξεκινάει στις έξι και σαράντα και μέχρι τις οκτώ το βράδυ περίπου είμαι εκτός σπιτιού. Αυτό οδηγεί σε έναν αναπόφευκτο τρόπο ζωής, που, εχμ, τελειώνει (η ζωή.)
Γυρίζοντας, αν είναι λίγο νωρίτερα στην καλύτερη των περιπτώσεων, ασχολούμαι φυσικά μόνο με τα δύο παιδιά που έχουν να μου πουν νέα, να μου δείξουν ζωγραφιές, που με τραβάνε να τους διαβάσω, να παίξουμε, να φάμε μαζί, ιδανικά νομίζω θα ήθελαν να με κόψουν μικρά κομματάκια και να με μασουλήσουν, τραγανιστή.  Αν είναι λίγο αργότερα, τα πετυχαίνω οριακά στην ώρα του ύπνου οπότε η μόνη κίνηση που κάνω είναι να πετάξω παπούτσια και να πιάσω μαλλιά, τώρα που κρύωσε ο καιρός να βάλω και μια μακριά ζακέτα "σπιτιού" έτσι για τη λαουντζιά του θέματος και να κάτσω πλάι τους με τραγούδια και παραμύθια μέχρι να κοιμηθούν.
Και στις δύο περιπτώσεις αφού έχω πιεί ένα καφέ το πρωί το έχω πάρει πολύ αισιόδοξα, εγώ δεν ήμουν έτσι, δεν θα με πάρει από κάτω, είναι πολύ νωρίς για σύνταξη και κουβερτάκι. Και έχω ανταλλάξει μηνύματα, έχω σχεδόν κανονίσει εξόδους, έχω τσεκάρει κριτικές ταινιών στο internet και έχω υποσχεθεί βέβαια στον εαυτό μου ότι όχι κοπελιά, δεν θα λιώσεις στον καναπέ πάλι σήμερα.
Και κάθε μέρα, κάθε βράδυ, μόνο ακυρώνω. Την ώρα που μπαίνω στο σπίτι, τη στιγμή εκείνη που χαμηλώνω τα φώτα και αποφορτίζομαι από όλη την τρέλα, η μόνη δύναμη που ψάχνω να βρω είναι για να βάλω βραδινή κρέμα και να πλύνω τα δόντια μου. Στα μεγάλα κέφια κάθομαι με τον Dario όταν δεν δουλεύει και βλέπουμε σειρές - αυτό είναι στρατηγική επιλογή φυσικά γιατί μετά από 45 λεπτά που τελειώνει το επεισόδιο μπορείς να την κάνεις σιγά σιγά προς το υπνοδωμάτιο χωρίς τύψεις. 'Οταν βάζουμε ταινία παθαίνω εκείνη τη γελοιότητα που βαραίνουν τα βλέφαρα και μάταια προσπαθείς να τα σηκώσεις σαν με γερανό και ο άλλος σε κοιτάει με οίκτο, μα καλά κοιμάσαι; και εσύ πετάγεσαι, όχι όχι, βλέπω, και συνεχίζει ο σαδιστής σύζυγος, α ναι και για πες τί έγινε και εσύ διηγείσαι μια σκηνή από το κεφάλι σου επειδή εκείνη την ώρα είδες μια λέξη κλειδί και η ρόμπα η ξεκούμπωτη σε τυλίγει βέβαια σαν τη μούμια στο χαλοουίν (δεν πιστεύω να μην γιορτάζετε χαλοουίν μη γίνει της πουτάνας εδώ μέσα.)
Δεν τα είπαμε αυτά παιδιά, αλλά εγώ είμαι εδώ για εσάς, τους μελλοντικούς γονιούς των παιδιών του δημοτικού. Αν είστε λίγο στη φάση τη δική μου, όχι τόσο hyper active γενικά και με δουλειές που δεν τελειώνουν νωρίς, προετοιμαστείτε για το τέλος της ζωής όπως την ξέρατε. Προετοιμαστείτε για να πίνετε δύο μπίρες στα μεγάλα κέφια καπάκι μετά το γραφείο, να διαλέγετε την πιο νωρίς παράσταση από τη μεταμεσονύκτια που παραδοσιακά είναι πιο και γαμώ και να μεταφράζετε στο μυαλό σας την Παρασκευή ως την ημέρα "που βγαίνει η κούραση όλης της εβδομάδας" - τί μαλακία κλισεδούρα έκφραση, εγώ την Παρασκευή την ήξερα ως την ημέρα των μεγάλων εξόδων, έβγαινες ρετάλι αμέσως μετά τη δουλειά και λόγω κούρασης έλιωνες εύκολα, στα δυόμιση ποτά και μετά τραλαλα όλα ήταν όμορφα.
Αλλά όχι, τώρα που το παιδί σας πάει α' δημοτικού και η ζωή σας τελειώνει, η Παρασκευή είναι η μέρα που κοιμάσαι από τις εννιά μαζί με τα παιδιά. Η Χαμένη Μέρα, δηλαδή. Χαμένη, μαζί με 'σενα.
Χαχ, νομίζετε ότι είμαι υπερβολική. Μπορεί και να είμαι. Μπορεί και να συνηθίσω τελικά και να γυρίσω απρόβλεπτα να σας κεράσω σφηνάκι σε κάποια μπάρα σε ένα εξάμηνο. Μαζί με το σφηνάκι θα σας αναλύσω και μήπως να το παίρναμε αλλιώς, μήπως ρε παιδί μου ήταν καλύτερα να γεννούσαμε στα είκοσι έτσι όπως μας προτείνει η βιολογία, να τραβολογούσαμε παντού το παιδί ή να το παρατούσαμε από εδώ κι από εκεί (νταξ μωρέ, στο περίπου) με άγνοια κινδύνου και κοντά στα mid 30s να μην είχαμε κανένα τέτοιο ζόρι - άσε που επειδή θα είμαστε πολύ κουλ φυσικά εννοείται θα βγαίναμε και με το παιδί και τους φίλους του. Σκεφθείτε το.
Πάντως όταν το παιδί ξεκινάει το δημοτικό, η ζωή όπως την ξέρατε μέχρι τώρα, έστω για λίγο, έστω για όσο, τελειώνει.
Και ο εαυτός σας, πιο αποφασιστικά από ποτέ, μεγαλώνει.20 σχόλια:

 1. Και μένα δεν μου τα χαν πει Γιολίνα και έπαθα το ίδιο οταν πήγε η κόρη μου πρώτη! Δεν αποτελειώθηκα όμως εκεί! Την επόμενη χρονια που πηγε ο γιος μου πρωτη (και η μεγάλη δευτέρα) και ειχαν και οι δυο διαβάσματα και εξωσχολικές δραστηριότητες (απο ενα αθλημα, μην φανταστείς περισσότερα με γαλλικά και πιάνο!), εκει μαζευαν και μαζεύουν τα κουταλάκια μου! Πως να τα προλαβεις ολα με δραστηριότητες να πέφτουν η μια οταν τελειωνει η αλλη και να πρεπει να διακτινιζεσαι σε δυο μερη ταυτοχρονα;;; Οχι στα λέω, για να μην πεις ότι δεν στα λεγαν:)
  Για το πρωινο ξύπνημα, με βρίσκεις απολύτως σύμφωνη! Ο σοφός χάσμπαντ μου έχει πει το κορυφαίο: να υπάρχει ευέλικτη ώρα προσεύλευσης 8-9 πχ. Όπως στις μεγάλες εταιρείες! Α και να μην υπάρχουν βιβλία, αλλά απο ενα τάμπλετ για το καθε παιδι οπου θα περιέχει όλα τα βιβλία του μέσα! Τέλειο;;; Ποιος θα το προωθήσει στο Υπουργείο Παιδείας; Να ξεκινήσουμε ενα κίνημα λες με αυτά τα δυο αιτήματα;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δήμητρα αν υπάρχει καμία εξέλιξη επί του θέματος ενημέρωσε γιατί ένα ζευγάρι παπούτσια πρέπει να πάω να αλλάξω και εδώ και τρεις εβδομάδες δεν τα έχω καταφέρει ;)

   Διαγραφή
 2. Είμαι στην ίδια φάση. Σαν να διαβάζω τη ζωή μου είναι το κείμενό σου, με λίγες διαφορές, γιατί η κόρη μου πάει β'δημοτικού. Πέρσι ήταν ολόιδιες! Πρώτο ξυπνητήρι 6.30, σνουζ, 6.39 σηκώνομαι. Στη στάση που παραδίδω την κόρη μου έχει πάρκο και τρέχω (καμία σχέση με running freak), γιατί λέω, αφού έφτασες μέχρι εδώ, του πούστη, κάνε κάτι για το σώμα σου που καταρρέει. Το καλύτερό μου είναι οι διατάσεις. Ξαπλώνω σ' ένα πεζούλι και τεντώονομαι. Πριν αλλάξει η ώρα φαινόταν ακόμη το φεγγάρι. Αν ρίξεις μια ματιά στο ιστολόγιό μου, http://emeraldcity-dorothy.blogspot.gr/, έχω κάτι αναρτήσεις morning sky, είναι ο ουρανός την ώρα που τρέχω. Και πλέον καθιερώθηκε το θέατρο. Μια φορά την εβδομάδα, ο Αλέξης(σύζυγος) κάνει την Παναγιωταρά κι εγώ θέατρο οπωσδήποτε. Είναι νωρίς, πλέον κανονίζεις εισητήρια από internet και δε χρειάζεται να στηθείς στην ουρά, χτυπάω κι ένα εσπρεσάκι καλού κακού και είναι σούπερ. Λαστ γιάρ κι εγώ χαμένη. Συμπάσχω. Κανόνισε ένα βράδυ τη βδομάδα τουλάχιστον δικό σου και μην ακυρώνεις. Εσπρεσάκι εγγύηση! Καλή τύχη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αχ Γιολίνα, α' δημοτικού κι εμείς και είμαι για γέλια και για κλάματα. Κοιτάζω τον καθρέφτη και βλέπω μια άλλη, είμαι σίγουρη! Εμένα βέβαια, μου τα 'λεγαν απ' έξω απ' έξω, μην με πληγώσουν.
  Πάντως οι προτάσεις του χάσμπαντ της Δήμητρας παραπάνω, είναι πολύ ωραίες. Να τις προωθήσουμε, ε;
  Άντε και καλό κουράγιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εμ αν στα είχαν πει όλα αυτά, ή όλα όσα σε περιμένουν από τη στιγμή που γίνεσαι μάνα, θα έκανες παιδιά; Αν είχαν πει σε όλους μας τι ακριβώς πρόκειται να μας συμβεί, το ανθρώπινο είδος θα ήταν πιο σπάνιο και από την λευκή τίγρη! Καλό κουράγιο! Α και που είσαι! Στην Β δημοτικού μαθαίνουν προπαίδεια και διαίρεση! Μην πεις ότι δεν στο είπα!!! Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΑΤΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΙ ΩΡΑ ΣΗΚΩΝΟΣΑΣΤΑΝ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εντάξει , τις σειρές τις καταφέρνω μια χαρά, Ένα επεισόδιο κάθε -σχεδόν - βράδυ.Με τις ταινίες τα πράγματα δυσκολεύουν.Εσείς πόσες βραδιές θέλετε για να αποτελειώσετε μία ταινία? Προσωπικά τουλάχιστον πέντε.Ω,ναι. Και το κλου της βραδιάς "τώρα που είχαμε μείνει?αυτό το είδαμε?"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Να σου πω. Οντως ειναι κουραστικο, αλλα νομιζα οτι το ειχες καταλαβει και ειχες παει παρα κατω :) Εξαρταται τι σημαινει ΄ζωη΄ για σενα. Ας πουμε αμα δε σε καιει να βγεις μετα το γραφειο, και αμα δε σε καιει να πας στη μεταμεσονυκτια παρασταση γιατι ποιος ορισε οτι ειναι πιο ουαου, τοτε τιποτα απο τα παραπανω δεν ειναι δα και μεγα προβλημα. Ολα γινονται.Αμα νοσταλγεις τη ζωη που ειχες πριν δεκα χρονια θα εισαι παντα δυστυχισμενη ....εχει πολλα φανταστικα πραγματα και αυτη η νεα ζωη. επισης αυτη η νεα ζωη κραταει λιγο, διοτι μετα θα μεγαλωσουν και δε θα θελουν να σε βλεπουν μπροστα τους και θα σε χαλαει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα, τί... κατάλαβες;
   'Οτι είμαι μία καταθλιπτική γυναίκα που αντί να κάνει παιδιά ήθελε να κάνει clubbing;
   "Θα είσαι πάντα δυστυχισμένη..." Τί είδους συμπεράσματα είναι αυτά, αναρωτιέμαι αν έχεις διαβάσει καμία άλλη ανάρτηση.

   Διαγραφή
 8. nai polles anartiseis exo diavasei... gia ayto akrivos sto leo :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εντάξει,είναι θέμα αντίληψης τότε,δεν μπορώ να το παλέψω αυτό.
   Για την ιστορία όμως, και επειδή βρίσκεσαι σε δικό μου property, εδώ προσπαθώ να μιλάω με αυτοσαρκασμό και χιούμορ. Θα ήθελα επίσης να μιλάμε αληθινά και με αυτογνωσία. Και το σημαντικότερο από όλα, να μην διαχωρίζουμε ζωές. Δεν είμαστε μόνο μαμάδες με "νέα" όπως λες, ζωή, που βρίσκουμε ευχαρίστηση από το μπωλ με τα δημητριακά και την πρόοδο στο σχολείο και μόνο. Είμαστε γυναίκες που μπορούμε να απολαύσουμε εξίσου ένα βράδυ με φίλους, με αστεία, με νοσταλγία, με ανούσιο ξενύχτι και ένα πρωινό παιδικό θέατρο την Κυριακή.
   Κλείνοντας, ξέχασα να γράψω το προφανές. Άλλο η κούραση και άλλο η δυστυχία. Είσαι τυχερή που δεν κουράζεσαι ποτέ σε αυτή τη ζωή και συνεπώς, είσαι μία πολύ ευτυχισμένη γυναίκα, ή καλύτερα, μητέρα. Καλή συνέχεια.

   Διαγραφή
  2. Συμπάσχω. Δεν αξίζει καν να απαντάς στην peekaboo διότι προφανώς μιλάμε για ένα άτομο που δεν έχει τα δικά σου προβλήματα και άρα αδυνατεί να καταλάβει.

   Διαγραφή
  3. Πεστα πεστα.....Της τελειωσε τη ζωη η Α' Δημοτικου....

   Διαγραφή
 9. Νταξει εγώ με ένα μονο και πολυ μπεμπίδιο ακόμα σε σχέση με τα δικά σου και με τα ωράρια δουλειάς που αναφέρεις και ήδη την Παρασκευή την έχω μετατρέψει στην ημέρα που κοιμάμαι με τα πρόβατα ... Δε μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει στο δημοτικό .. Αλλά υπάρχουν και χειρότερα ... Οπως 2 παιδιά στο δημοτικό :-) Υπομονή !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μια από τα ίδια. Χαίρομαι που βρήκα το blog σου γιατί είχα αρχίσει να πιστεύω ότι είμαι περίεργη. Λοιπόν είμαστε Τρίτη δημοτικού τώρα (και ένας μικρούλης στον παιδικό) και η ζωή συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο. Γυρνάς στις 8 και πρέπει να μαγειρέψεις, συμμαζέψεις, να παίξεις, να κάνεις μπάνιο (εσένα και τους υπόλοιπους) και δεν συνεχίζω. Φυσικά στο τέλος βγαίνεις νοκ αουτ, για τι ταινίες και σειρές μιλάς? Τις καθημερινές δεν μπαίνω καν στο χώρο που λέγεται σαλόνι. Και μετά έχεις κάτι έξυπνες-ους να σου λένε ότι το πρόβλημα σου είναι ότι δεν πας για καφέ μετά το γραφείο. Δεν μιλάμε για καφέ κοπέλα μου, μιλάμε για "ανάσα". Δεν παίρνουμε ανάσα. Εγώ έχω σταματήσει να πιστεύω ότι είμαι άνθρωπος. Κάτι σα ρομπότ νιώθω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εργαζόμενη και μητέρα αγοριού 2,5 χρονών. Έχω ήδη συνειδητοποιήσει ότι μιλάμε για δύο τεράστια από μόνα τους 'projects', που -δυστυχώς, δε λέω- δεν αφήνουν χρόνο κι αντοχές για περισσότερα πράγματα. Ϊσως μητέρες που δουλεύουν part-time, ίσως, να διατηρούν δυνάμεις και για το κάτι τις παραπάνω. Εγώ πάντως όχι. Φυσικά, απολαμβάνω το χρόνο με το παιδί μου, ιδιαίτερα τώρα που μεγαλώνει, μιλάει κι έχει όλον αυτό τον χαβαλέ, αλλά φυσικά νοσταλγώ την παλιότερη, έντονη και ξένοιαστη κοινωνική μου ζωή, η οποία πλέον, ως επί το πλείστον, συνδυάζεται με έτερους γονείς και τα τέκνα αυτών, σε ώρες που ο ήλιος ακόμα δεν έχει δύσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ειναι που κατα τ αλλα ο πρωτος χρονος ειναι κουραση με το παιδι...

  Χαιρετω κι εγω το μπλογκ, νεοσυλλεκτη μητερα εδω και εννια μηνες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Νταξει, διαβαζω αυτο με έναν μικρο κοριό στο στήθος, αφού εχω γυρίσει τρέχοντας απο φαγητο έξω επειδη δε κοιμόταν χωρις εμενα. και σκέφτομαι "μόλις μεγαλώσουνε λιγο θα ειναι καλυτερα". καταλαβαίνεις, μου εχεις γειώσει κάθε ελπίδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή