27.3.14

Το τυψειόμετρο.

Προχωράω με μία φίλη μου κάπου στην Ερμού, τα τρία παιδιά μας κάνουν αγώνες τρεξίματος μπροστά και ο γιος μου βέβαια κερδίζει συνέχεια με άνεση τα μικρά κοριτσάκια - καθόλου ιππότης, φτάνει στο τέρμα και τα κοιτάει με σαρδόνιο χαμόγελο ενώ διαμαρτύρεται κιόλας που τους λέμε μπράβο.
Μιλάμε λίγο για δουλειά και μου αναφέρει χαρούμενη ότι περιμένει να την απολύσουν.
Εγώ δεν θα ήμουν μάλλον τόσο χαρούμενη.  Τώρα βέβαια το λέω αυτό, που το πέρασα, τότε που έγινε ήμουν κι εγώ τρισευτυχισμένη, σίγουρη ότι πρόκειται μπροστά μου να ξεδιπλωθεί ένας καινούργιος υπέροχος κόσμος. Καλά, μπορεί εγώ να μην τον ξεδίπλωσα.
Στην αναμενόμενη ερώτηση "και τί θα κάνεις" - εκεί δηλαδή που παίρνω την αναμενόμενη απάντηση, αρχικά φριλά(ν)τζες - μου μιλάει για την κόρη της.  Ότι θα περνάνε χρόνο μαζί και θα κάνουν πολλά περισσότερα μαζί, ότι τα απογεύματα δεν θα είναι αγώνας δρόμου μεταξύ του γραφείου και του σπιτιού-μπάχαλου με την κοπέλα να την περιμένει στην πόρτα, την τσάντα της να ανοίγει στο δρόμο και εκείνη να μη γυρίζει ούτε να κοιτάξει γιατί πρέπει να προλάβει, να προλάβει να δει την κόρη της, να την κάνει μπάνιο και να της ξεμπλέξει τα μαλλιά, να προλάβει έστω μισό παραμύθι για καληνύχτα. Ακούγονται λίγο μελό σε κάποιους όλα αυτά, μπορεί και να είναι, μπορεί όμως να περιγράφουν και συγκρατημένα την πραγματικότητα μιας νέας μαμάς που μεγαλώνει ένα παιδί μόνη της χωρίς να ζουν οι παππούδες του στο κάτω διαμέρισμα.
Τη βλέπω μόνο δύο τρεις ώρες την ημέρα, μου λέει με παράπονο, και έχω τύψεις.
Κάνω υπολογισμό με δάχτυλα, είμαι κοντά στο δίωρο, εγώ τους βλέπω 45 λεπτά το πρωί και συνήθως μία με μιάμιση ώρα το βράδυ.  Στα καλά μου, και όχι και τις πέντε καθημερινές της εβδομάδας.  Και δεν νιώθω τύψεις γι'αυτό.
Σκέφτομαι διάφορα πάλι, με ξανα-αναμενόμενο το ότι είμαι μία χάλια μάνα, και πώς μπορώ να ξεχνάω τί ωραία που ήταν η ζωή μου όταν είχα χρόνο και για εμένα και ταυτόχρονα και για την οικογένειά μου, αλλά δεν είχα ούτε χρήματα ούτε απασχόληση, και παρόλα αυτά μου έλειπαν μόνο πολύ συγκεκριμένα πράγματα που δεν είμαι ακόμα απόλυτα σίγουρη ότι στην ουσία τους κερδίζονται από μία δουλειά σε ένα ωραίο γραφείο.
Κουνάω το κεφάλι μου για να φύγει από μπροστά το τυψειόμετρο, αυτό που καθορίζει υποτίθεται αν αγαπάω,αν θέλω,αν μπορώ,αν κάνω τελικά.  Δεν υπάρχει μαμά ναι, και μπαμπάς, χωρίς τύψεις.  Είναι έτσι προγραμματισμένο το τσιπάκι.  Αναλόγως το μοντέλο οικογένειας, το καθημερινό πρόγραμμα και τις προτεραιότητες, μην σκεφθείτε μόνο αναλογίες χρόνου, σκεφθείτε επιλογές και αποφάσεις, μικρές θυσίες που δεν έγιναν, ακόμα και ρούχα που δεν φορέθηκαν, ή προσκλήσεις για πάρτυ που κρύφτηκαν, στάζει η σταγόνα στο τυψειόμετρο του γονιού και άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο, είναι και αυτό τελικά που τον καθορίζει.
Τι κι αν κάνω πρόσθεση με τα δάχτυλα και βγάζω μετά μέσο όρο τα 108 περίπου λεπτά της ημέρας που μας αντιστοιχούν, ξέρω ότι τα σαββατοκύριακά μου είναι αφιερωμένα εκεί αποκλειστικά και αν κάτι προκύψει τότε, θα το ξεπετάξω, θα κοιτάξω ρολόι, θα σνομπάρω την τελευταία γουλιά καφέ και θα αφήσω την τελευταία κουβέντα της φίλης μου να κρέμεται στο στόμα σαν σταλακτίτης στο σπήλαιο του Διρού.
Και αν προγραμματίζω με τρέλα τετραήμερο για συναυλία στο εξωτερικό, και ενθουσιάζομαι που τα αεροπορικά τα πετύχαμε σε ανεκτή οικονομική φάση και τα εισιτήρια της συναυλίας δεν χάθηκαν κάπου στις Άλπεις και βρήκαν το δρόμο τους προς το ταπεινό Παγκράτι (δεν φταίω, με τρομοκράτησαν οι άλλοι, με αυτό το άγχος ξυπνούσα τα πρωινά), στο επόμενο καρέ έχω αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να ξεστομίσω στα παιδιά την πόλη του βασικού προορισμού επειδή πολύ απλά δεν θα έχω τί να απαντήσω στο "και γιατί όχι και εμείς" και στο μεθεπόμενο χαζεύω μια οικογένεια που γυρνάει τον κόσμο προσφέροντας στα πολύ μικρά παιδιά της εμπειρίες και εικόνες που δεν πρόκειται να δω ούτε σε άλλες πέντε ζωές.  Που θα τις ζήσω εννοείται.
The family without borders και παρότι έγινε πολλή κουβέντα στο fb περί χορηγών και καταπίεσης κλπ, εγώ αυτούς εδώ από τη μία τους αγάπησα και από την άλλη τους μίσησα γιατί τίγκαραν το γαμω-τυψειόμετρό μου.
Ταλαιπωρία σου λέω να είσαι μαμά. Μεγάλη ταλαιπωρία.


19 σχόλια:

 1. Τι στα κομμάτια... .
  Θα έλεγε κανείς ότι είμαι η υπερκωλόφαρδη. Δουλεύω κατά βάση από το σπίτι με το "στεφάνι", οπότε είμαι στη φάση μιλάω με πελάτη και παράλληλα τσεκάρω το κοτόπουλο στον φούρνο. Όταν έχω συναντήσεις με πελάτες ή τις βαρετές εξωτερικές δουλειές σε υπηρεσίες, μπορώ να τα έχω όλα τακτοποιημένα μέχρι να σχολάσει το χαρωπό νήπιο.
  Όμως νιώθω τύψεις. Γιατί παρ' όλο που προσπαθώ να μην είμαι η μονοδιάστατη μαμά, μου λέιπουν τα 8ωρα στο γραφείο και οι καφρίλες με τους συναδέλφους στο μεγάλο πήξιμο. Θα λείψω σε επαγγελματικό ταξίδι στην Αθήνα για μόλις 36 ώρες και το βλέπω σαν την όαση μέσα στην έρημο.
  Έχω την πολυτέλεια να δουλεύω, κατά βάση, με τις φόρμες μου στην άνεση του σπιτιού, έχουμε ένα πρόγραμμα σαν οικογένεια σύμφωνα με το οποίο κάνουμε πολλά πράγματα όλοι μαζί και θα έπρεπε να χαίρομαι, όμως εγώ βλέπω στον καθρέφτη την ενσάρκωσή μου σε μια φερέλπι Μαίρη Παναγιωταρά.
  Το αγόρι με τσιγκλίζει να κάνω κάτι δικό μου, ακόμη κι αν αυτό είναι μαθήματα καλαθοπλεκτικής. Έχω την πολυτέλεια να μπορώ να ξεκινήσω κάτι χωρίς να έχω αρχικά πάγια έξοδα, όμως έχω βαλτώσει-έχω μπλοκάρει.
  Κι έχω τύψεις γιατί δεν θέλω το παιδί μου να έχει σαν εικόνα της μαμάς του ότι είναι στο σπίτι χωρίς να δουλεύει και ο μπαμπάς είναι ο κουβαλητής και προσπαθώ να της δείχνω με την πρώτη ευκαιρία ότι "Hello, και η μαμά δουλεύει και δεν ασχολείται μόνο με το νοικοκυριό!".
  Τύψεις γιατί με βρίσκω αχάριστη, τύψεις γιατί αφέθηκα να βαλτώσω, τύψεις γιατί κατηγορώ το αγόρι για πράγματα-για τα οποία δεν φταίει.
  Ίσως φταίνε οι ορμόνες της δεύτερης εγκυμοσύνης. Ίσως απλά χρειάζομαι μια μικρή "κλωτσιά" για να ξεμπλοκάρω και να πάρω μπρος. Τύψεις γιατί ίσως κατά βάθος είμαι μια τεμπέλα.
  Το τυψιόμετρο χτύπησε κόκκινο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. το έχω πάθει και αυτό. ακριβώς το ίδιο. γι'αυτό έγραψα ότι τελικά, μπορεί και εγώ να μην τον ξεδίπλωσα αυτόν τον άλλο κόσμο. δε θα σου γράψω κανένα τσιτάτο τύπου "δες αυτή τη δευτέρα σαν μια καινούργια αρχή και γράψου στο τμήμα κεραμική για ηλίθιους",τα βαριέμαι αυτά φοβερά και ξέρω ότι πολλές φορές απλά είσαι έτσι. απλά είσαι αυτό. και μάλλον το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς. σε ευχαριστώ για αυτό το τόσο to the point σχόλιο :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η τελευταία σου πρόταση με κάλυψε:)
  Όσο γι'αυτές τις τύψεις, τελικά δεν ξέρω αν είναι γενικό φαινόμενο των γονέων ή ειναι η γυναικεία βλακεία που μας δέρνει και δεν είμαστε ευχαριστημένες με τίποτα (τις περισσότερες φορές τουλάχιστον).
  Γιολίνα κάθε φορά περιμένω να γράψεις κάτι για να ταυτιστώ πάλι! Είσαι ρεαλιστική, χωρίς φαμφαρισμούς. Μια μαμά της διπλανής πόρτας, χωρίς οικογένεια βιτάμ:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιολίνα σε διαβάζω φανατικά εισαι πάντα to the point ... Ποσο δίκιο έχεις για το τυψιόμετρο .. Είναι φορές που τερματίζει το καντράν ... Keep writing please Χριστίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ουφ! και μετά από αυτό έσπασε το τυψιόμετρό μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ...και ήρθε η στιγμή να ευχαριστώ την κωλοκατάσταση της χώρας μας που με έφτασε στο σημείο πριν ενάμιση χρόνο να κλείσω το γραφείο και το μαγαζί μου, γιατί έτσι έχω την ευκαιρία να μεγαλώνω εγώ το αγγελούδι μου. Ουφ, γλίτωσα το τυψειόμετρο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χμ, και όμως Ανναστέλλα έχω την εντύπωση ότι οι "τύψεις" δεν αφορούν μόνο στις εργαζόμενες μαμάδες, είναι πολλών ειδών. Όπως περιγράφεται εύστοχα στο πρώτο σχόλιο, "έχω τύψεις γιατί δεν θέλω το παιδί μου να έχει σαν εικόνα της μαμάς του ότι είναι στο σπίτι χωρίς να δουλεύει", για παράδειγμα.

   Διαγραφή
 7. Όταν ήταν να ξεκινήσω δουλειά ένιωθα τύψεις γιατί ήθελα να επιστρέψω στο γραφείο.. Γιατι, όπως κι αν ακουστεί, είχα κουραστεί με τα συνεχόμενα 24ωρα μέσα στο σπίτι, με πυτζάμες, μαλλιά ανακατέμενα, άβαφη κι ένα μωρό συνέχεια στα πόδια μου!

  Έχω βαρεθεί με το μαμαδόμετρο.. Η καθεμία κάνει ότι νομίζει καλύτερο για το παιδί της και είναι σίγουρα το καλύτερο! Φτάνουν πια οι μετρήσεις του ποιά είναι καλύτερη μαμά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Με κάποιον τρόπο νιώθω ότι με αυτές τις τύψεις έχω ξεμπλέξει (παίζει να είναι και ψευδαίσθηση). Με την προσδοκία ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία επίσης. Λέω να κάνω ό,τι μπορώ και ό,τι μ' αρέσει, ρίχνοντας άλλοτε εμένα κι άλλοτε εκείνη (αναγκαστικά). Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μπορώ να αράξω σε μια κατάσταση. Δουλεύω πολύ; Θέλω λιγότερο. Δουλεύω λίγο; Θέλω περισσότερο (δικαιολογίες πάντοτε βρίσκω). Και πάντα ήμουν έτσι. Ίσως λίγο χειρότερα τώρα, επειδή οι επιλογές μου νιώθω ότι επηρεάζουν τον πιο σημαντικό άνθρωπο στη ζωή μου. Μάλλον ψευδαίσθηση, ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. μπορεί και να σε πίστευα, αλλά μετά έφτασα στο "επειδή οι επιλογές μου νιώθω ότι..." ;)

   Διαγραφή
 9. Θέλω να γράφεις κάθε μέρα, γίνεται;;;;
  Γαμώ το τυψειόμετρο μου μέσα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. αχ! δεν το πίστευα πριν γίνω μαμά ότι θα ζω μόνιμα με τύψεις! και μετά πόσα να χωρέσεις σε ένα σκ? τα παίρνει όλα εκείνη γιατί έτσι θέλω και έρχεται η Δευτέρα ξανά στο γραφείο και λες εκτός από κουκλοθέατρο και παιδικά πάρτυ τι έκανα για μένα οεο? και κάπως έτσι life goes on....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Και εγώ που έχω μία πολύ καλά αμοιβόμενη δουλειά, για την οποία δουλεύω στο σπίτι, αλλά πηγαίνω και στο γραφείο μία φορά την εβδομάδα και ξεσκάω (τα παιδιά μου δεν νομίζω ότι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η μαμά τους δουλεύει και είναι παντα κεί γι' αυτά και το απολαμβάνω) έχω τύψεις που καμία φορά μου μιλάν και έγώ τους απαντάω διαδικαστικά χωρίς ουσιαστικά να τους ακούω. Τελικά οι τύψεις αφορούν τα παντα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Bingo! Χτύπησες φλέβα χρυσού τώρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Μου δώσατε (όλες) ιδέα για πόστ...χωρίς τύψεις!:P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Προσπαθώ να μην έχω τύψεις....διότι η "μάνα" πάντα φταίει...μα επειδή ήταν "πολύ" εκεί (όπου εκεί βάζεις ότι θέλεις..σπίτι,ζωή...) μα επειδή δεν ήταν...μα επειδή η ίδια δεν "ήξερε" που ήθελε να είναι (και δεν ισχύει πια ..κατόπιν απομάκρυνσης από το ταμείο...δεν ήξερες ,δεν ρώταγες)..και όπως "έφταιγε" η μαμά μου,η γιαγιά μου και η προγιαγιά μου έτσι θα "φταίω" και εγώ...λαμπρή συνεχίστρια μιας ατέρμονης πορείας τύψεων θηλυκών...θα αφήσω λοιπόν παρακαταθήκη στις κόρες μου, να μου "χρεώσουν" ότι μου αναλογει, να το "ξεπεράσουν" και να συνεχίσουν in peace...με τους εαυτούς τους,τις " ενοχές" τους και την ζωή τους γενικότερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. και πολύ σωστά το προσπαθείς, χωρίς εισαγωγικά. εμένα μάλλον δεν μου βγαίνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. μπραβο ρε γιολινακι ωραιο κειμενο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Να σου πω, εδώ μου κολλάει πολύ το "Certainly you have a job to do, but perhaps you also have a commitment of caring", αλλά πραγματικά νομίζω οι τύψεις θα σε βρουν ότι και αν επιλέξεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή